Observatorij

Observatorij Zaplana

Observatorij Ustvarjalnega astronomskega društva leži ob robu vasi Mizni dol na Zaplani nad Vrhniko na 640 metrov nadmorske višine. Pred nekaj leti je bilo to območje Slovenije eno najtemenejših, s tem pa tudi eno nabolj ugodnih za opazovalno astronomijo. Danes so pogoji za opazovanje zaradi svetlobnega onesnaženja občutno slabši. Observatorij so postavili ustanovni člani društva. Pridruženi člani se trudijo za razvoj observatorija in njegovo funkcionalnost.

observatorij1a[1]Observatorij Zaplana med delovno akcijo 11. 12. 2004

Observatorij Zaplana lahko uporabljajo vsi člani društva in društvu je v veliko veselje, da je vsako leto na opazovanjih večja “gneča”. Vsak od članov ima svoje želje in s pomočjo infrastrukture, ki jo observatorij ponuja, te želje in cilje vedno bolj uspešno realizirajo.

Namen observatorija

Sam observatorij omogoča več funkcij in je uporaben za več namenov. V prvi vrsti za pomembno izobraževalno lokacijo. Observatorij je relativno blizu Ljubljane in nedaleč od avtoceste Ljubljana – Koper. Tako predstavlja dober kompromis med odmaknjenostjo od mestne razsvetljave in dostopnostjo. Na observatoriju izvajajo program Astronomska naravoslovna noč(ANN). Na leto obišče astronomsko noč blizu 1000 dijakov in osnovnošolcev. Društvo prireja še dneve odprtih vrat, ki so namenjeni izobraževanju in opazovanjem za širšo javnost. V letu 2009 je v sklopu omenjenih aktivnosti na observatoriju opazovalo in spoznavalo zvezdnato nebo nekaj tisoč obiskovalcev. Dnevi odprtih vrat so načrtovani tudi v letu 2011 (urnik).

Na drugi strani observatorij ponuja opazovalno in raziskovalno lokacijo za člane društva. Vsi, ki želijo, prihajajo na observatorij na opazovanja. Tako tu lahko bodisi uživajo ob opazovanju s prostimi očmi, z daljnogledom ali teleskopom. Lahko se lotijo astrofotografije. Observatorij omogoča opazovanje meteorjev, meteorskih rojev itd. Opazovalci lahko spremljajo ter raziskujejo meteorsko aktivnost. Nekateri uživajo ob raziskovanju zvezd in z metodami fotometrije in spektroskopije spremljajo ter raziskujejo aktivnost, sestavo in gibanje zvezd ter planetov okoli njih. Nekateri člani društva poskušajo z visokoresolucijsko astrofotografijo planetov, Lune in Sonca prispevati svoj delež k raziskovanju naše bližnje okolice.

Ustvarjalno astronomsko društvo ponuja vsem članom društva izobraževanje za demonstratorje Astronomskih naravoslovnih noči (ANN), Izobraževalnih astronomskih taborov (IAT) ter za mentorje Mladinskega astronomskega raziskovalnega tabora (MART). Tako ne izobražujejo le javnosti in skupin otrok, temveč posvečajo na observatoriju veliko časa za dodatno izobraževanje članov društva in vseh ostalih astronomov, ki si tega želijo.

Observatorij nenazadnje združuje vse člane društva pri tem, kar najraje počnejo, pa naj bo to izobraževanje, raziskovanje, fotografija ali vizualno opazovanje. Druženje je eden izmed najpomembnejših tvornih elementov društva. Na opazovanjih se člani med sabo spoznajo in zbližajo, izmenjujejo izkušnje. Gre za simbiozo prijetnega in koristnega v okviru dejavnosti, ki nas vse skupaj združuje. S svojo dejavnostjo spodbujajo ustvarjalno raziskovalno delo. Druženje in delovanje na observatoriju tako postavljata močan vzor tako mlajšim kot starejšim generacijam